Hadisi - Govor Allahovog Poslanika s.a.v.s

Trojica koji će biti bačeni naglavačke u Vatru zbog neiskrenosti prema Allahu

hadisiposlanika | 13 Jun, 2018 03:45

Prenosi Ebu Hurejra, radijallahu anhu, a u kojem se navodi da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:


Na Sudnjem danu prvo će biti presuđeno čovjeku koji je poginuo kao šehid na Allahovom putu. Allah će mu pokazati sve blagodati, čovjek će ih potvrditi, pa će ga Allah upitati: ‘Šta si učinio sa blagodatima?’ ‘Borio sam se na Tvome putu dok nisam poginuo’, odgovorit će. ‘Lažeš! Borio si se da kažu: Kako je hrabar! – i, eto, rekli su!’, reći će Allah. Zatim će narediti da ga naglavačke bace u vatru Džehennema.

 

I čovjeka, učenjaka koji je podučavao druge i mnogo učio Kur’an, Allah će podsjetiti na sve blagodati, a on će ih potvrditi i Allah će ga upitati: ‘Što si učinio sa blagodatima?’ ‘U Tvoje ime sam učio, podučavao druge i učio Kur’an!’, reći će on. ‘Lažeš! Učio si nauku da ti drugi kažu: Što je učen! I učio si Kur’an, da bi govorili: Mnogo uči! – i, eto, hvalili su te!’, reći će Allah. Zatim će zapovijediti da ga naglavačke bace u Džehennem.

 

I čovjeka kojem je Allah dao obilan i svakovrstan imetak, Allah će podsjetiti na sve date blagodati, a on će ih potvrditi i Allah će ga upitati: ‘Što si učinio sa blagodatima?’ ‘Dijelio sam imetak na svaki način za koji sam znao da si Ti zadovoljan!’, odgovorit će, a Allah će reći: ‘Lažeš! Dijelio si imetak da bi drugi kazali: Kako je darežljiv! – i, eto, rekli su!’ Potom će Allah narediti da ga naglavačke bace u Džehennem.”

 

(Muslim, br. 1905)

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs